Nätbingo

En av de mest populära formerna av lotteri i Sverige har under decennier varit bingo. Det vittnar inte minst det stora antalet bingohallar om, eller bingolottos exempellösa framgångar under 1990-talet. Under senare år har dock bingon i Sverige kämpat i motvind. Bingolotto är mer eller mindre dött, och fler och fler bingohallar läggs ner. Omsättningen för bingo i Sverige har också gjort som JAS, och kraschat. Jämför med hur det var för 20 år sedan, så är bingo knappt ens en femtedel så stort. Men siffror kan ljuga, som bekant. Och i det här fallet är det extra sant. Bingointresset i Sverige har inte alls minskat. Det har bara flyttat ut på nätet.

För så är det. Bingohallarnas minskade popularitet beror på flera saker, bland annat rökförbudet som infördes för några år sedan, och förbudet mot att ha alltför många Jack Vegas-maskiner. Folk tröttnade, stannade hemma, och startade upp datorn. Därefter gick de ut på internet. Och väl där upptäckte de att det finns ett stort antal bingosajter online, som erbjöd mängder med olika bingospel. Inte bara gammal vanlig ”klassisk” bingo, utan även mönsterbingo, 90-bollarsbinog, variantbingo. Bingo på nätet har tagit över en stor del av de spelare bingohallarna tappat.

Och bingo på nätet erbjuder inte bara en större variation av bingospel än de klassiska bingohallarna. Med sina chattfunktioner är de också minst lika sociala som live-bingo. Speciellt nu som bingohallarna står mer och mer öde, och man ofta sitter där och spelar uppkopplad mot andra bingohallar runt om i landet. Precis som när man spelar bingo online. Men med den skillnaden att man inte kan chatta med dem. Så, bingo på nätet erbjuder i princip allt det som bingo live gör, och mycket mer därtill. Ett klassiskt Svenskt sätt att spela på lotteri på nätet, samtidigt som man umgås med andra.