Postkodlotteriet

Detta lotteri är inte bara välkänt i hela Sverige utan även ett av de vinstrikaste lotterierna vi har. Dessutom går en hel del pengar i form av lotteriets överskott till välgörenhet varje gång du köper en lott. Överskottet på postkodlotteriet motsvarar ungefär 27 procent av omsättningen och eftersom varje lott kostar 150 kronor per månad blir det ganska mycket pengar som går till välgörenhetsorganisationer.

Postkodlotteriet har tillstånd att bedriva lotterispel från Svenska lotteriinspektionen sedan 2005 och för att inte uppmuntra till spelmissbruk har man därför satt en gräns på 20 lotter per person och månad att spela på.

För att vara med i lotteriet anmäler du dig till en prenumeration på en eller flera lotter, antingen på hemsidan eller genom att ringa till postkodlotteriets kundservice. Det går även att anmäla sig genom att tacka ja till ett erbjudande du fått på posten. Det är en så kallad tillsvidareprenumeration och du kan när som helst säga upp en eller flera av de lotter du prenumererar på genom ett skriftligt brev eller e-post. När du är med i lotteriet deltar du i en dragning varje dag genom ditt postnummer och en speciell gatukod som består av två bokstäver. Ditt personliga lottnummer består av ditt postnummer, gatukoden och ett personligt tresiffrigt nummer. Varje vecka kan du dessutom vinna en miljöbil på ditt tresiffriga nummer.

Om du vinner på postkodlotteriet sätts pengarna automatiskt in på det bankkonto som du angett när du anmälde dig till lotteriet. De vinnande postkoderna presenteras på flera ställen förutom på hemsidan, bland annat; Dagens nyheter, Expressen, Göteborgs Tidningen och Kvällsposten på söndagar. Vill du veta vilka som vann de större vinsterna presenteras de även på TV4 text-tv. Vinsterna betalas ut inom en fyraveckorsperiod i samband med presentationen av dem.

Postkodlotteriet drivs som ett företag och kallar sin affärsmodell för ”Marknadsdriven välgörenhet”. Det innebär att de får sina intäkter genom lottförsäljningen och ger bort allt överskott till välgörenhet. De välgörenhetsorganisationer som är anslutna till lotteriet får även de ut något matnyttigt utöver gåvorna, de får en markant förhöjd exponering i media och förstärker sina egna varumärken. Alltså gör du även en god gärning när du deltar i lotteriet förutom att du har chans att vinna stora pengar tillsammans med dina grannar.