NatLotteri Logo

Postkodlotteriet

Postkodlotteriet är ett lotteri som funnits sedan år 2005 och drivs av Svenska Postkodföreningen. Där vinsten från lotteriet går till ideella föreningar och organisationer. Så genom att spela Postkodlotteriet så bidrar man vill att göra världen till en bättre plats för alla. Det är också väldigt populärt med upp till en miljon prenumeranter.

Fördelar med Postkodlotteriet

Ett av alla lotterier som finns tillgängliga att satsa sina pengar på är Postkodlotteriet. Postkodlotteriet har de senaste åren kommit att bli ett av de mest folkliga lotterierna som finns och syns ofta i tv-rutan.

Det finns många fördelar med detta härliga lotterispel.

Plötsligt händer det att du vinner med postkodlotteri

5 fördelar med att spela Postkodlotteriet

 • Delad glädje är dubbel glädje
  I Postkodlotteriet så vinner man genom att bo på rätt postkod och adress. Om det är flera inom samma postkod som vinner så får man flera andra att dela sin vinstglädje med. Och som man säger; delad glädje är dubbel glädje.
 • Bidra till välgörenhet
  Postkodlotteriet har visionen att skapa en bättre värld för människor, djur och den miljö vi lever i. Därför delar de ut sitt överskott till välgörande ändamål. Inte mindre än 55 ideella organisationer stöds av Postkodlotteriet. Genom att köpa en lott av de så bidrar även du till stödjandet.
 • Många vinstmöjligheter
  På sin lott har man många möjligheter att vinna. Det är nämligen så att Postkodlotteriet gör nya dragningar varje dag och fler än tusen personer har blivit miljonärer genom en lott av Postkodlotteriet.

Hur spelar man?

Som spelare så prenumererar man på mellan 1 och 20 lotter i månaden för 160 kronor styck. Lotterna skiljer sig från andra lotterier då det är ens postnummer är en del av lottnumret. Hela lotten består av postnummer plus två bokstäver och tre siffror. Då har man fått fram sitt lottnummer.

Sedan är det bara turen som avgör. Varje dag, varje vecka, hela året är det dragningar. Här gäller det att ens postnummer ska bli draget för att man ska ha chans att vinna. Dragningarna Måndag till Torsdag erbjuder mindre vinst summa. Men även på vardagar lottas miljon belopp ut till lyckliga vinnare. Varje år betalas en sammanlagd vinstsumma ut på nästan en och en halv miljard kronor!

Vem står bakom Postkodlotteriet?

Svenska Postkodlotteriet har funnits i Sverige sedan 2005 och är ett lotteri vilket framgår av namnet. Det drivs av Novamedia Sverige Ab på uppdrag av Svenska Postkodföreningen. Likt andra svenska riksomfattande lotterier står de under tillsyn av lotteriinspektionen.

Svenska Postkodföreningen är en svensk ideell förening, vars verksamhet går ut på att driva lotteriverksamheten Svenska Postkodlotteriet. Där Överskottet går till en rad olika ideella föreningar och organisationer. Så som Amnesty international, Barncancerfonden, Rädda Barnen, Röda Korset men flera.

Vad och hur vinner man?

Med Postkodlotten så har man chans att vinna på tre olika vis. Antingen genom sitt unika lottnummer som är postnummer plus bokstäver och siffror.Detta är den största vinsten och tillfaller en lycklig vinnare. Förutom vinst på hela lottnumret så kan man vinna på sin postkod. Det är postnummer och de första två bokstäverna. Då delar man vinstglädjen med lottköpare i närheten av sig själv.

Till sist finns möjligheten att vinna på endast postnumret. Som man delar med de som har samma postnummer. Att bara vinna på postnummer generar inga miljon belopp. Varje dag så lottas en miljon ut till ett postnummer. Under dragningarna Måndag till Torsdag så finns chansen till Vardagsmiljonen, vilket gör att spelarna på ett postnummer får dela en miljon mellan sig.

På Fredagar finns chansen till Vingmiljonen som utdelas i resepresentkort till en postkod. Söndagar finns chansen till Vinstvalet där varuvinster till ett värde över en miljon delas ut. Men det bästa dagen är Lördagen. Den så kallades Guldlördagen varje vecka ger en miljon till en vinnare, 1 miljon till en postkod och en Volvo V90 till en lycklig vinnare. Utöver dessa miljonvinster så finns det specialvinster som varierar från månad till månad.

Detta är det vanliga Postkodlotteriet, som det fungerar nästan varje dag hela året. Men sedan finns det också Grannyran. Detta sker tre gånger under ett år vid vår, höst och vinter. På våren delas 80 miljoner ut till ett postnummer, till hösten är summan 100 miljoner och till vintern ökar summan till 200 miljoner. Det är den sammanlagda summan av 380 miljoner som delas ut vid tre olika tillfällen. Så det är väldigt mycket pengar och andra vinster som delas ut varje år.

Lottospel

Hur påverkas vinsten?

Om man har en lott som vinner på något sett så är det olika faktorer som påverkar hur stor vinsten blir.

 • Vinnande postnummer eller postkod.
 • Hur många betalda lotter det finns i det vinnande postnumret eller postkoden.
 • Hur många lotter spelaren har köpt.
 • Hur många andelar av kalenderåret spelaren haft sin lott.

Vinstpotten fördelas så att alla spelare i det vinnande postnumret delar på 1/3 av potten. De övriga 2/3 delas mellan spelare med den vinnande postkoden.

Vem kan spela Postkodlotteriet?

För att vara med och ha en chans att vinna krävs vissa saker. För att ha en chans att vinna så måste spelaren äga en lott som är betalad innan dragning. Det räcker inte att endast vara boende i ett vinnande nummer utan man måste äga en lott.

För att få köper lotter gäller samma saker som vid övriga spel. Spelaren måste vara minst 18 år gammal. Utöver detta krävs det också att spelaren är skriven på en adress med svenskt postnummer. Då detta kommer bli en del av sitt lottonummer. Utan ett giltigt postnummer kan man inte vara med i spelet. Lotterna är bundna till postnumret och vid flytt måste detta registreras så man inte riskerar gå miste om eventuell vinst.